2min Devices

Kosten mobiel abonnement flink gedaald de afgelopen jaren

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend dat de kosten voor het gebruik van een mobiele telefoon de afgelopen jaren fors zijn gedaald. In vergelijking met 2010 zijn de kosten met maar liefst 20 procent omlaag gegaan. Daarbij gaat het om de gecombineerde kosten van bellen, sms’en en dataverbruik.

In 2010 probeerde de telecomproviders het mobiele bellen nog flink duurder te maken door klanten voortaan per minuut te laten afrekenen en altijd naar boven af te ronden. Inmiddels hebben de meeste providers dat weer teruggedraaid en zijn de kosten verder gedaald.

Ook is het gedrag van mensen veranderd wat indirect zijn effect heeft gehad op de kosten. Zo zijn mensen minder gaan bellen, maar veel meer gaan internetten, de kosten voor mobiele data zijn dan ook fors gezakt. Binnen enkele jaren zullen de nationale telecommarkten samen worden gevoegd en zal er één grote Europese telecommarkt worden gecreëerd, verwacht wordt dat de prijzen dan nog verder omlaag gaan. Ook moeten de roamingkosten dan gaan verdwijnen.

De kosten voor vast bellen zijn de afgelopen vijf jaar, in tegenstelling tot mobiel bellen, juist duurder geworden, maar liefst 25 procent duurder. Veel mensen hebben inmiddels hun analoge telefoonlijn ingewisseld voor een digitale in combinatie met internet en televisie. Deze abonnementen zijn afgelopen vijf jaar ook duurder geworden, zo’n 9 procent aldus het CBS.