2min

Inleiding

De eerste release candidate voor Internet Explorer 9 is beschikbaar voor het grote publiek, iedereen die hierin is geïntereseerd kan deze nu downloaden, de grote vraag is natuurlijk of Microsoft weer grote stappen voorwaarts heeft gemaakt, hoe het zit met de nieuwe functies en de ondersteuning van de webstandaarden. Wij doken in IE9 RC1 en geven het antwoord. Voor degene die de preview versie van Internet Explorer 9 hebben gedownload is Internet Explorer 9 Release Canidate 1 ook beschikbaar via de automatische update functie van Windows.

Natuurlijk is de Release Canidate 1 ook gewoon los te downloaden op Techzine.


Jarenlang deed Microsoft weinig aan zijn browser en liep daarom continu achter de feiten en ook de concurrenten aan. Eigenlijk was Internet Explorer 8 pas de eerste redelijk goede browser van Microsoft maar ook deze versie mist nog aardig wat webstandaarden. Microsoft verloor door zijn slechte browser versies de laatste jaren veel terrein op de browsermarkt. Internet Explorer 9 moet deze achterstand weer om gaan zetten in een marktleiderschap.

Microsoft heeft goed geluisterd naar de feedback van gebruikers (daarnaast ook goed naar de concurrentie gekeken) en zou, volgens eigen zeggen, met Internet Explorer nummer 9 de beste browser op de markt gaan hebben. Een nieuw design en verschillende nieuwe feateures moeten zorgen voor een volledig nieuwe internet ervaring. Volgens Microsoft moet de website weer helemaal centraal staan in Internet Explorer.

Internet Explorer 9 moet veel goed gaan maken voor Microsoft en daarom zet zij groots in op de browser. Zo moet de opvolger van de Trident-engine verschijnen in Internet Explorer 9. Daarnaast waren volledige support voor HTML5, Scalable Vector Graphics(SVG) en Document Object Model(DOM) en volledige hardware versnelling belangrijke factoren.

Het nieuwe design misstaat Internet Explorer zeker niet maar Microsoft laat wel kleine puntjes liggen. Zo krijgt de hele interface een nieuw design maar laat het internet-opties wederom zo goed als ongewijzigd. Erg jammer wat ons betreft want dit venster zou best eens een update kunnen gebruiken.