2min

Inleiding

Bij elke Windows-desktop die ik ooit beheerd heb was standaard de eerste order of business dat Internet Explorer vervangen werd door een gangbaarder alternatief. Vlak na de lancering van Internet Explorer 8 in maart 2009 was dat een tijdje niet het geval, omdat die browser niet heel slecht was, maar nadat ik een tijdje Ubuntu had gebruikt en dus weer gewend was aan Firefox, was dat wel weer zo.

En met alle reden natuurlijk. Microsoft heeft jarenlang niets aan zijn browser gedaan en iedereen zou zich moeten schamen die Internet Explorer 6 of lager nog steeds gebruikt – en dat is nog altijd twintig procent van de markt. Toen kwam Internet Explorer 7, het was iets beter, maar echt veel verandering bracht het niet, op tabbladen na.

Internet Explorer 8 sloeg een nieuwe weg in. Microsoft moest ook wel want het was dollars aan het verliezen aan Mozilla Firefox. Wat het deed was de standaarden van het W3C ondersteunen. Het duurde even, maar uiteindelijk hadden we ook wat.

De afgelopen paar maanden deed de softwaregigant uit Redmond opnieuw de wereld versteld staan met de opvolger van de Trident-engine die zou moeten verschijnen in Internet Explorer 9. Grootste speerpunten van deze previews zijn HTML5-, SVG- en DOM-support en volledige hardwareversnelling.

Maar sinds woensdag zijn daar nog een paar speerpunten bijgekomen, namelijk een compleet nieuwe user experience – user interface is zó 2008. Dat dit verder gaat dan een werkbalkje dat nu links staat in plaats van rechts, zal ik op de volgende pagina’s duidelijk maken.