De Nederlandse boekhandelketen Selexyz introduceert in samenwerking met een aantal andere Europese boekhandelsketens een eigen e-reader met Touchscreen, genaamd OYO.

Dit werd bekend gemaakt tijdens de internationale boekenbeurs genaamd Frankfurter Buchmesse. In Nederland kost de OYO 149 euro, en je kunt hem vanaf deze week bestellen op de website van de boekhandel, het apparaat wordt pas vanaf november geleverd. Volgens diverse bronnen is de OYO laaggeprijsd in vergelijking met andere e-readers in Nederland. Boekenliefhebbers kunnen e-books bestellen en downloaden in de geïnstalleerde e-book winkel van de boekhandel. Daarnaast is het apparaat ook geschikt voor onder andere MP3-bestanden, luisterboeken, HTML-bestanden en PDF-bestanden.

De boekhandel werkt voor de e-reader samen met het Duitse Buch.de, Thalia en Bol.de, de Franse Chapitre en de Poolse Empik. Hier verschijnt de OYO onder dezelfde naam.

Angélique Wouters, Chief Digital Officer van Selexyz, vertelt: "We zaten al langer te wachten op een prijsdoorbraak waardoor digitaal lezen voor een grotere groep toegankelijk zou worden. Die kwam maar niet. Daarom hebben we samen met een aantal andere bedrijven, waarmee we niet concurreren, besloten om zelf een e-reader te maken."

Volgens Matthijs van der Lely, algemeen directeur van Selexyz maken nieuwe technologieën het lezen makkelijker en aantrekkelijker. "De OYO voorziet in nieuwe behoeften met nagenoeg plug & play gebruiksgemak, waardoor onze klanten straks overal ter wereld al hun lievelingsboeken tot hun beschikking hebben. We hebben bewust gezorgd voor een breed aanbod aan titels, zodat onze lezers alle mogelijke keuze hebben aan e-books. Met de OYO leveren wij een bijdrage aan de toekomst van het lezen."

Selexyz is Nederlands grootste boekhandel, en verkoopt 5.000 Nederlandse en 100.000 Engelse titels. Daarmee is het ook de eerste in Nederland die de e-reader aanbiedt.