De nieuwe MacBook Air heeft ze al, maar Toshiba stelt de ultraplatte SSD-‘schijven’ nu ook beschikbaar voor andere fabrikanten. Het nieuwe opslagmedium zal ‘Blade X-gale Series’ genoemd worden.

Een normale SSD-schijf houdt zich aan de maten van de meer traditionele harde schijven, namelijk 2,5 of 1,8 inch. Toshiba heeft deze maten volledig losgelaten en de Blade X-gale de vorm van een geheugenreepje gegeven. Dankzij deze vorm zou het reepje bijdragen bij het ontwerpen van kleinere en dunnere producten. Apple’s nieuwe MacBook Air is hier getuige van.

Het Blade X-gale SSD-geheugen wordt beschikbaar gesteld in versies van 64, 128 of 256 GB. De afmetingen van de reepjes bedragen 2,2 tot 3,7 mm in dikte, 109 mm in lengte en 24 mm in breedte.

De aansluiting die wordt gebruikt lijkt op een PCIe x1-poort, maar de gebruikte interface is ontwikkeld door Apple. Hoe het SSD-geheugen precies zal werken is onduidelijk. Wellicht is het niet voor niets dat Toshiba het geheugen in eerste instantie alleen aan OEM’s zal verstrekken.