2min

De prijzen van SSD’s gaan het komende jaar weer flink dalen. Vorig jaar was Samsung de eerste fabrikant die 3D NAND-chips produceerde voor zijn SSD’s. Dit jaar gaan Intel en Micron maar ook Toshiba deze stap ook zetten. Dat zorgt ervoor dat alle grote fabrikanten in staat zijn om 3D NAND te ontwikkelen en de concurrentie weer heftiger zal worden met een prijsdaling tot gevolg. Daarnaast zal de opslagcapaciteit flink omhoog gaan.

Door gebruik te maken van 3D NAND kan de opslagcapaciteit per chip flink worden opgeschroefd. Op dit moment zijn er al chips met 32GB aan opslagcapaciteit maar Toshiba verwacht binnenkort de eerste chips met 48GB. Micron denkt dat het niet langer zal duren voordat er USB-sticks verschijnen met 2,5 of 3,5TB aan opslagcapaciteit. De volgende stap is 2,5 inch SSD’s met een capaciteit van 10TB. Voordat we SSD’s gaan zien met een dergelijke capaciteit is het waarschijnlijk al 2016, maar de markt voor opslagcapaciteit gaat komend jaar weer flink groeien.

Zodra er SSD’s beschikbaar komen met een opslagcapaciteit van 10TB is de markt voor oude HDD’s eigenlijk wel voorbij. Komend jaar gaan drie of vier grote spelers flink inzetten op SSD’s en dat betekent dat de prijzen gaan dalen en de opslagcapaciteit gaat stijgen. Voor de traditionele HDD’s is het dan snel voorbij.

De vraag blijft nog even of Samsung dit jaar wederom met een grote innovatie weet te komen, de Zuid Koreaanse fabrikant loopt mijlenver voor op de concurrentie, maar die gaan het gat dit jaar dichten, tenzij Samsung natuurlijk weer een aantal stappen voorwaarts weet te maken.