China Mobile, het grootste mobiele netwerkbedrijf van China heeft toestemming gekregen om in 6 steden de nieuwe 4G netwerktechnologie te gaan testen. Het bedrijf wil ondermeer onderzoeken hoe zij het beste de nieuwe technologie kunnen benutten.

China Mobile is de grootste netwerk provider in China met maar liefst 579 miljoen klanten, de testen zullen uitgevoerd worden in de steden Shanghai, Hangzhou, Nanjing, Guangzhou, Shenzen en Xiamen. Nu de netwerkprovider toestemming heeft gekregen van het ministerie van Industrie en Informatie Technologie kunnen ze gaan starten met de testen, een aantal grote leveranciers zullen meewerken aan de tests, bedrijven als Nokia, Siemens en Huawei worden hierbij genoemd.

Toch lijkt het erop dat de provider een beetje achterloopt op schema, een tijdje geleden werd er al een grootschalige 4G test uitgevoerd op het World Expo 2010 in Shanghai. Volgens het bedrijf zouden er eind 2010 al een aantal testnetwerken worden gerealiseerd, nu is het nog even afwachten wanneer de tests precies van start gaan. Dankzij de nieuwe technologie die nu getest wordt zullen gebruikers straks veel sneller kunnen internetten dan op dit moment mogelijk is. Op dit moment zijn er in China zo’n 18,8 miljoen gebruikers die gebruik maken van TD-SCDMA, dit is een technologie die werkt als een uitbreiding voor de bestaande 3G standaard.

In Nederland wordt nog slechts op kleine schaal getest met 4G, hier verwachten de netwerk operators pas over enkele jaren landelijke 4G dekking gerealiseerd te hebben.