De NS test de mogelijkheid om te betalen met de OV-chipkaart. Vijfhonderd medewerkers van TLS, het bedrijf achter de OV-chipkaart, kunnen tijdens de proef betalen bij verschillende eettentjes op station Amersfoort. Volgens SP-kamerlid Paul Jansen mag dit wettelijk gezien helemaal niet.

De medewerkers kunnen op het station met de OV-chipkaart betalen bij de Kiosk, Smullers, Burger King en de Broodjeszaak. Als de proef positief verloopt dan wordt het in de toekomst wellicht mogelijk de OV-chipkaart te gebruiken als betaalmiddel.

Paulus Jansen, kamerlid van de SP laat aan persbureau Novum weten dat de kaart helemaal niet als betaalpas gebruikt mag worden. "Alle bedrijven die een pas hebben die ook bij andere bedrijven kan worden ingezet als betaalmiddel moeten daarvoor toestemming hebben van De Nederlandsche Bank", laat Jansen via een medewerker weten aan het persbureau. Die toestemming is voor de OV-chipkaart niet gegeven.

De SP is op zich wel een voorstander van het idee om met de pas af te kunnen rekenen maar volgens Jansen moet de beveiliging eerst in orde zijn. Dat is momenteel niet het geval dus kan je er beter geen betaalmiddel van maken. Reizigersorganisatie Rover vindt de OV-chipkaart als betaalmiddel wel een goed idee. Volgens Rover vergroot dat het reizigersgemak.