1 min

Android is het populairste mobiele platform van het vierde kwartaal van 2010. Dit komt vooral door de merken Samsung en HTC die verantwoordelijk zijn voor 45 procent van de verkochte toestellen met daarop het Android besturingssysteem.


Onderzoeksbureau Canalys publiceerde eerder vandaag hun rapport over het vierde kwartaal van 2010. Hierin is te lezen dat Android 33,3 miljoen toestellen verscheepte in het vierde kwartaal. Toestellen met daarop Nokia’s Symbian volgt Android op de voet met 31 miljoen toestellen. Apple’s iPhone en de Blackberry’s van RIM volgen met respectievelijk 14,6 miljoen en 3,1 miljoen verscheepte toestellen.

Europa, het midden oosten en Afrika blijven de grootste afname markt met een totaal van 38,8 miljoen toestellen, goed voor een groei van 90 procent ten opzichte van 2009. In Amerika gaat op dit moment RIM aan kop, maar de verhoudingen in Amerika zullen dit jaar snel gaan veranderen nu Apple ook een overeenkomst heeft gesloten met telecom aanbieder Verizon. HTC behoudt vooralsnog de derde positie.

Het jaar 2010 was een ontzettend vruchtbaar jaar voor de smartphone-markt. Met 101,2 miljoen verscheepte toestellen is deze markt dan ook 89 procent gegroeid ten opzichte van het jaar 2009. 2011 belooft echter ook weer veel vernieuwing in de vorm van dual-core processoren, NFC en 3D displays waarmee de fabrikanten zich zullen proberen te onderscheiden.