Android is weliswaar niet het meest populaire besturingssysteem in Europa, maar het wint wel sterk aan terrein. Volgens de laatste cijfers van comScore heeft het besturingssysteem van Google het op een na grootste marktaandeel in Europa. Alleen Symbian van Nokia is groter.

Dat blijkt uit de laatste cijfers van onderzoeksbureau comScore. Symbian, het besturingssysteem van Nokia, heeft vooralsnog het grootste marktaandeel in Europa, maar verliest zienderogen terrein aan Google. In juli 2010 was het marktaandeel van Symbian nog 53,9 procent, een jaar later is dat gedaald naar 37,8 procent.

Terwijl Symbian te kampen heeft met een flinke daling, zit Android daarentegen in de lift. Medio 2010 had het besturingssysteem een aandeel van slechts 6,0 procent in Europa. In een jaar tijd is dat marktaandeel bijna verviervoudigd naar 22,3 procent. Maar liefst 19,7 miljoen Europese consumenten lopen volgens het onderzoeksbureau rond met een Android-smartphone. Op de derde, vierde en vijfde plaats staan de besturingssystemen van respectievelijk Apple (20,3 procent), RIM (9,4 procent) en Microsoft (6,7 procent).

Telecomfabrikant HTC heeft het grootste marktaandeel Android-apparaten op de Europese markt. Ruim één derde (34,6 procent) van zijn apparaten heeft het besturingssysteem van Google. HTC zal vast en zeker de hete adem van Samsung in zijn nek voelen: de Zuid-Koreaanse telecomfabrikant heeft een marktaandeel van 31,7 procent. Sony Ericsson (15,1 procent) en LG (5,8 procent) staan respectievelijk op de derde en vierde plaats. Motorola is de hekkensluiter met een marktaandeel van slechts 3,6 procent.

comScore heeft ten slotte ook gekeken naar het gedrag van de consument: waarvoor gebruiken zij hun mobiele telefoon? Het versturen van sms-berichtjes blijkt de populairste bezigheid van ruim acht op de tien Europeanen. Mobiel internetten, spelletjes spelen, muziek luisteren, het bezoeken van social networks en nieuwsvergaring blijken populaire activiteiten te zijn van Europese consumenten.

comScore deed in vijf Europese landen onderzoek naar de populariteit van de verschillende besturingssystemen: Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Alle deelnemers aan het onderzoek zijn 13 jaar of ouder. Hoeveel respondenten hebben deelgenomen aan het onderzoek is niet bekend.