2min

Microsoft versoepelt de hardware-eisen die het eerder oplegde voor smartphones met het besturingssysteem Windows Phone 7. Reden daarvoor is om de prijs zo laag mogelijk te houden voor consumenten in ontwikkelingslanden.

Smartphonefabrikanten zijn niet langer verplicht om een camera aan de achter- en voorzijde van het toestel te verwerken. Eveneens mogen zij ervoor kiezen om de kompas- en gyroscoopfuncie achterwege te laten. Wel dienen Windows Phone 7 smartphones te beschikken over tenminste 256 MB aan RAM-geheugen, 8 GB opslagcapaciteit, A-GPS, accelerometer, capacitief multitouchscreen en schermresolutie van 800 bij 480 pixels.

Doordat smartphonefabrikanten niet langer aan deze technische eisen hoeven te voldoen, kunnen zij de prijs van een Windows Phone smartphone nog verder verlagen. Op deze manier kunnen zij hun toestellen nog aantrekkelijker maken voor consumenten in opkomende economieën en ontwikkelingslanden zoals Brazilië en India. "We weten dat er een markt is voor dat segment van de populatie", aldus de productmanager van Windows Phone Greg Sullivan. "Omdat we hardwarefabrikanten een consistent platform bieden qua specificaties en begeleiding zien we veel mogelijkheden in schaalvergroting en kostenbesparingen."

Eind oktober lanceerde Nokia op de internationale conferentie Nokia World diverse goedopere smartphones: de Lumia toestellen en de Asha-serie. De Lumia toestellen zijn voorzien van het besturingssysteem Windows Phone 7. Door de combinatie van goedkope smartphones en een nieuw, stabiel besturingssysteem wil Nokia weer tot de grootste aanbieders van smartphones ter wereld behoren. Voor de Finse telecomfabrikant zal het nieuws dan ook als een opluchting komen. Het bedrijf heeft haar comeback afhankelijk gemaakt van Microsoft’s besturingssysteem. Sebastiaan van Silfhout, de algemeen directeur van Nokia in Nederland, zei onlangs nog over Windows Phone 7: "Er is geen weg meer terug, plan A is ook plan B."

Ook de CEO van Nokia, Stephan Elop, legt al zijn vertrouwen in het besturingssysteem van Microsoft. Hij hoopt dat Nokia hiermee in staat is om zijn grote comeback te maken in de Verenigde Staten. In 2007 had Nokia nog een marktaandeel van 50,8 procent in de VS, vandaag de dag is dat niet meer dan 20,9 procent. Dat is te danken aan nieuwkomers op de telecommarkt zoals Apple en Google.