2min

Microsoft heeft gisteren Internet Explorer 9 gelanceerd. Versie 9 is volgens Microsoft weer een stuk beter dan de voorgangers met meer ondersteuning voor HTML5 en CSS3. De grote vraag was echter of dat Microsoft de browser actief zou blijven doorontwikkelen of bij het oude pad bleef waarbij er elke zoveel jaar een nieuwe versie van Internet Explorer uit komt. Microsoft heeft te kennen gegeven het ontwikkeltempo niet te gaan versnellen.

Andere browsers zoals Chrome, Opera en Firefox ontwikkelen hun browser zeer actief door en komen regelmatig met nieuwe versies waarin dan weer meer ondersteuning wordt geboden voor nieuwe standaarden of toevoegingen hieraan. Wat veel ontwikkelaars hoopte was dat Microsoft dit voorbeeld zou volgen en het ontwikkeltempo ook zou verhogen en regelmatiger updates uit zou brengen met nieuwe functies en ondersteuning.

Voor deze groep is er dan ook slecht nieuws. Microsoft gaat het ontwikkeltempo niet verhogen. "We kunnen het ons niet veroorloven elke zes maanden een nieuwe browser uit te brengen.", aldus Microsoft.

Men hoeft er niet op te rekenen dat Internet Explorer 10 in 2011 nog het levenslicht gaat zien. Maar "Internet Explorer 10 zal er zeker vóór 2013 zijn", meldt Jurgen van duvel van Windows Commercial België aan ZDNet.

Microsoft heeft inmiddels IE9 ook toegevoegd aan de Windows Update functie, echter is deze update voorlopig nog optioneel en wordt deze dus niet automatisch gedownload en geïnstalleerd. Microsoft is voorlopig ook nog niet van plan om deze toe te voegen aan de lijst met essentiële updates. De grootste reden hiervoor is dat de zakelijke klanten van Microsoft de zekerheid willen hebben dat al hun applicaties die op eerdere versies van Internet Explorer zijn gebaseerd, ook goed zullen werken in Internet Explorer 9.