Wie binnenkort een Windows-tablet aan gaat schaffen staat voor een moeilijk dilemma. Want kies je of voor een op ARM-gebaseerde tablet met Windows RT die geen x86-applicaties ondersteunt, of een tablet met Windows 8 die het wel ondersteunt maar waar de batterij beduidend minder lang meegaat. Intel geeft aan een oplossing te hebben in de vorm van een nieuwe Clover Trail x86-chip die en compatibel is en waarbij de batterij lang meegaat.

Intel introduceert een nieuwe Clover Trail chip, de Atom Z2760. Het bedrijf geeft aan dat de processor niet alleen zorgt dat x86-applicaties gebruikt kunnen worden maar ook dat de batterij tien uur meegaat bij 200 nits helderheid. Daarnaast beweert het bedrijf dat tablets gebaseerd op deze chip slechts 8,5 millimeter dik hoeven te zijn.

Het hierboven omschreven klinkt allemaal redelijk bekend en dat komt omdat er al een golf van deze tablets aangekondigd zijn. Kijk maar naar de Envy X2 of de Latitude 10 en zo zijn er nog meer die 10 uur batterijduur beloven op het Windows 8 besturingssysteem. Dus wat maakt de nieuwe chip van Intel zo bijzonder. De Atom Z2760 is exclusief ontwikkeld voor het Windows 8 besturingssysteem en heeft een 1,8 GHz dual-core processor met vier threads. Ook is er grafische ondersteuning van de recente PowerVR SGX 545 IP core. De TDP van de nieuwe chip is slechts 1,7 watt, wat betekent dat er minder koeling nodig is en dat de batterij veel langer mee zal gaan.

Uit de onderstaande afbeelding is op te maken dat het echte voordeel te halen valt bij het apparaat als het in slaapstand staat. Intel zegt dat Clover Trail apparaten tot drie weken stand-by kunnen blijven. De enige vraag die op dit moment nog open blijft staan is wat de prijs van chip gaat worden en wat dat tot gevolg heeft op de prijs van de tablets.