Zoals het er nu naar uit ziet gaat Microsoft de mogelijkheid bieden om Windows 8 te draaien vanaf een USB-Stick. Het besturingssysteem kan zowel booten als draaien op slechts een USB-Stick. Hiervoor zijn verschillende aanwijzingen gevonden in de uitgelekte build. Helaas werkt de functie nog niet in de uitgelekte build.

Of elke Windows 8 versie zal kunnen draaien blijft natuurlijk ook nog even de vraag. Microsoft probeert altijd verschillen aan te brengen in de consumenten en de bedrijfsversies van windows. Het zou dus kunnen dat het booten en werken vanaf een USB-Stick alleen mogelijk wordt op de zakelijke versies van Windows.

Momenteel is het al wel mogelijk om Windows 7 te draaien vanaf een USB-Stick maar hiervoor zijn altijd extra tools nodig. Windows 7 zelf biedt deze functie niet, iets wat in Windows 8 dus anders moet zijn.

Er werd onder andere een tool genaamd Portable Workspaces gevonden, waarmee het mogelijk is om Windows 8 te installeren op een USB-Stick. De minimale grootte van zo’n stick is 16GB. Daarnaast zou er geen extra productsleutel nodig zijn voor zo’n USB-stick. Hoe Microsoft misbruik gaat voorkomen via deze functie is dan ook meteen de grote vraag, wellicht wordt het aantal installaties op een USB-Stick beperkt.

Portable Workspaces is een nieuwe applicatie in Windows 8 die momenteel wel opstart maar nog niet volledig werkt. Het is dus moeilijk om te zeggen wat de exacte mogelijkheden gaan zijn. Wel konden in het register verwijzingen worden gevonden naar diverse clouddiensten.

Wellicht dat de USB-Stick versie van Windows 8 geen volledig maar een zeer beperkte versie van Windows 8 is die vrijwel volledig gericht is op online gebruik, net zoals het aankomende ChromeOS. Nu gaan we echter meer richting het speculeren, wat met zekerheid kan worden gesteld is dat de tool Portable Workspaces binnen Windows 8 de mogelijkheid biedt om een Windows 8 versie op een USB-Stick te installeren.

Of dit binnen alle versies mogelijk is, hoe dit beperkt wordt door Microsoft, of het gaat om een volledige Windows 8 versie en welk rol de clouddiensten daarin krijgen blijft vooralsnog gissen.