Mark Shuttleworth heeft tijdens zijn keynote op de Ubuntu Developer Summit in Boedapast, Hongarije laten weten dat Canonical binnen vier jaar tijd tweehonderd miljoen Ubuntu-gebruikers wil.

"Als eerste wil ik zeggen: bedankt. De hele gemeenschap verdient een enorm applaus voor wat we hebben bereikt in Natty", zo begon hij zijn keynote, voordat Shuttleworth erkende dat de ontwikkeling van Ubuntu 11.04 ‘lastig en uitdagend’ was.

"Ons werk is nog niet gedaan, maar we hebben veel bereikt van wat we wilden doen", zo laat hij weten. Shuttleworth ging verder door te vertellen dat debat en het stellen van vragen niet ongewoon is bij zulke grote wijzigingen en dat hij niet boven kritiek staat. Unity, de nieuwe shell van Ubuntu 11.04, is een project dat erg dicht bij Shuttleworth staat en waar zeer veel kritiek op is geweest vanuit de gemeenschap.

Daarnaast ging hij verder over de doelen van Ubuntu. Canonical wil graag binnen vier jaar tweehonderd miljoen Ubuntu-gebruikers zien. "We spelen geen spel om developers te winnen – we spelen een spel om de wereld over te winnen. En om dat te bereiken, zullen we moeten spelen met nieuwe spelregels."

De hele week worden er sessies gehouden op de Ubuntu Developer Summit om de plannen voor de volgende Ubuntu-release duidelijk te maken. Overigens is vandaag ook bekend geworden dat Mozilla Firefox de standaardbrowser zal blijven voor Ubuntu 11.10 en dat mogelijk de back-uptool van GNOME, Deja Dup, standaard mee wordt geleverd in oktober.