2min

Micrsoft heeft in een reactie aan The Register laten weten dat de uitspraken van Intel onjuist zijn omtrent Windows 8. Intel had verklaard dat de Windows 8 versies voor ARM processoren niet in staat zijn om oudere (legacy) applicaties te draaien. Ook zouden er vier verschillende Windows 8 ARM versies uitkomen omdat de verschillende ARM-chips en -socs niet compatible zijn met elkaar.

Microsoft laat nu weten dat deze uitspraken niet kloppen en misleidend zijn. Wat er nu precies wel of niet waar is laat Microsoft echter niet weten. Of de Windows 8 ARM versies straks wel overweg kunnen met oudere (legacy) applicaties wilde Microsoft niet bevestigen. Ook liet Microsoft niets los over de plannen die het heeft met het ARM-platform.

Wellicht is Microsoft nog aan het kijken of het in staat is Windows 7 applicaties werkend te krijgen op de ARM versies en is het nog onduidelijk of ze dit voor elkaar gaan krijgen. Ook zou het zo kunnen zijn dat het inderdaad onmogelijk is om oudere applicaties te draaien op de ARM-versies. Maar dat er middels een update van het .NET-platform zeer eenvoudig geport kan worden naar het nieuwe ARM-platform.

Voorlopig blijft het nog even afwachten tot Microsoft met de exacte details komt omtrent Windows 8. Het bedrijf liet eerder dit jaar op de CES weten dat het ARM-processoren zou gaan ondersteunen. Deze processoren worden veel gebruikt in smartphones en tablets omdat deze enorm zuinig omspringen met energie.

Intel is echter nog niet zover om ook die markt te bestormen. Wel is Intel druk bezig met de ontwikkeling van eigen mobiele processoren die net zo energiezuinig moet worden als de ARM-processoren. Intel is alleen nog niet zover en lijkt dan ook niet blij te zijn met de stap van Microsoft om Windows geschikt te maken voor een concurrerend platform. De processoren van Intel en AMD maken beide gebruik van de x86 instructieset welke eigendom is van Intel, ARM processoren hebben hun eigen instructieset. Er gaan nu dus voor het eerst Windows versies verschijnen waar Intel zowel direct als indirect niets aan verdiend.