2min

Niet Microsoft maar Intel komt met een waarschuwing dat de aankomende versie van Windows nog weleens voor problemen zou kunnen gaan zorgen. Volgens Intel zal de ARM-versie van Windows 8 niet overweg kunnen met verouderde applicaties. Ook zou er mogelijk fragmentatie ontstaan in de Windows-versies.

Renee James, General Manager bij de Software en Services divisie van Intel deed de uitspraken over Windows 8. Volgens James zal er niet één ARM-versie van Windows 8 op de markt komen maar vier verschillende versies. Dit is volgens haar nodig om alle mogelijke ARM-chips en -SoC’s te kunnen ondersteunen.

Microsoft heeft vooralsnog weinig losgelaten over Windows 8 en de manier waarop de ARM-chips worden ondersteund. Voor Intel zou het in elk geval niet slecht zijn als er allerlei haken en ogen aan de ondersteuning van ARM komen te hangen want dat is dan weer voordelig voor Intels x86-platform.

Renee James liet verder weten dat de Windows 8-versie voor de x86-processoren wel de mogelijkheid zal hebben om verouderde applicaties te draaien doordat daar wel een Windows 7-compatibilitymodus in komt te zitten, waar deze in de ARM-versies van Windows 8 zal ontbreken.

Het is nog even afwachten hoe en of Microsoft gaat reageren op de uitspraken van Intel. Het is uiteindelijk niet in Microsofts voordeel als er allemaal haken en ogen aan deze Windows-versies komen te hangen en er mogelijk fragmentatie ontstaat. Mogelijk kan Microsoft de compatibilitymodus toch doortrekken naar de ARM-versies of door middel van een nieuwe .NET-versie het de ontwikkelaars makkelijk maken om hun applicaties snel en eenvoudig te poorten.

Intel had ook nog nieuws uit eigen keuken te melden. Zo liet het bedrijf weten in het derde kwartaal met nieuwe software op de markt te komen van het vorig jaar overgenomen McAfee. Met deze nieuwe software zou het mogelijk zijn om bepaalde beveiligingsfuncties te gebruiken op een lager niveau dan de code van het besturingssysteem, waardoor malware makkelijker en sneller kan worden bestreden.