Eerder twijfelde HTC nog over het vrijgeven van zijn bootloaders, maar nu is de knoop dan toch doorgehakt. HTC gaat de bootloaders van zijn telefoons vrijgeven. Dit heeft de fabrikant laten weten op zijn Facebook-pagina.

HTC lijk te hebben geluisterd naar de kritieken die het kreeg toen het besloot de bootloaders te beveiligen. Er is een hele community ontstaan rond het maken van ROM’s en mods voor smartphones. Hier maken veel consumenten dan ook dankbaar gebruik van. Met het blokkeren van de bootloaders werd dit een stuk lastiger en moesten de bootloaders eerst via lastige, en soms wel risicovolle, methodes worden gekraakt.

HTC lijkt nu te zijn gezwicht voor de kritieken die het kreeg en heeft besloten de bootloaders weer vrij te geven. Daarnaast besloot de concurrentie in de vorm van Samsung en Motorola al eerder om de bootloaders van verschillende toestellen open te stellen.

HTC zal dus zijn nog uit te komen modellen vrijgeven waarmee hobbyisten en andere fanatiekelingen naar hartenlust kunnen rommelen met hun telefoon. HTC kon echter nog niet vertellen vanaf wanneer deze bekendmaking van toepassing zal zijn, maar belooft om binnenkort met meer informatie op te komen. HTC moet ook nog reageren of het de bootloaders van recent uitgebrachte toestellen zal vrijgegeven middels een update.