2min

De Eindhovense chipmaker NXP gaat zijn nieuwe NFC-chips leveren aan telefoonfabrikant Sony Ericsson. Via deze NFC-chip, wat staat voor Near Field Communication, kunnen consumenten straks via hun smartphone mobiel betalen.

Sony Ericsson heeft laten weten de chip te gaan gebruiken in al zijn toekomstige Android-telefoons. NXP geeft op haar beurt aan dat het met deze overeenkomst de opbrengsten van deze chip met twee tot wel vier keer kan vergroten. Dit zal deels afhankelijk zijn van de verkoopaantallen van de Sony Ericsson telefoons.

Het is een enigzins aparte strategie van Sony Ericsson want op dit moment is het gebruik van de NFC-chip nog zeer beperkt. Alleen Google heeft tot op heden Google Wallet gelanceerd, waarmee men mobiel kan betalen via deze chip. Google Wallet is echter alleen nog maar beschikbaar in de Verenigde Staten en ook daar is het maar beperkt tot een select aantal winkels. Een grote uitrol van dit mobiele betalingssysteem wordt op korte termijn nog niet verwacht, zeker niet richting Europa.

Daarom heeft bijvoorbeeld een fabrikant als Samsung ervoor gekozen om van bepaalde toestellen twee versies te maken, een met NFC-chip en een zonder NFC-chip. Waarbij de toestellen met chip bestemt zijn voor de Verenigde Staten en degene zonder chip voor alle andere landen. Een effectieve manier om kosten te besparen gezien de chip in Europa voorlopig toch niet wordt gebruikt.

Het Nederlandse NXP wilde niet vertellen hoeveel chips Sony Ericsson ongeveer gaat afnemen. In mei gaf topman Richard Clemmer aan dit jaar zo’n 40 tot 100 miljoen chips te gaan produceren en 150 miljoen in 2012.