1 min

Tags in dit artikel

, ,

Tijdens het overklokken van de AMD A8-3850 uit de Llano-serie merkten we al dat het overklokken van de processor af en toe rare resultaten opleverde. In eerste instantie dachten we dat we zelf iets verkeerd deden, maar er blijken meer media te zijn die hetzelfde probleem ondervonden. Naar nu blijkt werkt de BClk multiplier van deze processor niet naar behoren.

Het slechte functioneren van de multiplier resulteert in een ineffectiviteit, waardoor de multiplier gewoon op de standaard van 29x blijft staan, in plaats van de multiplier die wordt ingegeven. De multiplier wordt echter wel goed uitgelezen door bijvoorbeeld CPU-Z, waardoor sommigen zeer enthousiast overklok-resultaten van bijvoorbeeld 6,00 GHz wisten te behalen.

In feite wordt nu dus alleen de base clock verhoogd bij het overklokken en altijd vermenigvuldigd met de standaardmultiplier van 29. AMD heeft inmiddels gereageerd op het probleem en geeft aan dat er een probleem is gevonden in de bios-code waardoor de multiplier niet goed wordt opgepakt door de processor. Het bedrijf heeft aangeraden om alleen te overklokken met de base-clock, al vervalt volgens het bedrijf wel de garantie van het product. Mogelijk zullen BIOS-updates het probleem in de toekomst verhelpen.