Volgens een rapport dat op TechRadar te vinden is, zal HDMI.org, de groep achter de HDMI-standaard binnenkort stappen gaan nemen tegen producenten van Mini DisplayPort naar HDMI-adapters.


Mocht je er over denken om een dergelijke adapter voor je MacBook te kopen, dan moet je wellicht snel handelen. Het zou namelijk wel eens gauw gedaan kunnen zijn met deze adapters. Wat HDMI.org betreft voldoen deze adapters namelijk niet aan de eisen en kunnen ze daarom niet getest worden. Om die reden kan er ook geen licentie worden vergeven om de adapters te verkopen. Reeds vergeven licenties zijn inmiddels allemaal ingetrokken.

Volgens HDMI.org zijn er verschillende redenen waarom de licenties ingetrokken zijn. Zo is het voor HDMI-kabels namelijk een vereiste om aan beide kanten een male HDMI-plug te hebben. Aangezien deze adapters duidelijk niet aan deze eis voldoen kunnen ze niet getest worden.

Vooralsnog zijn dongles met een Mini DisplayPort aan de ene kant en een vrouwelijke HDMI-poort aan de andere kant nog wel toegestaan. HDMI.org geeft aan dat dit komt doordat deze adapters zijn gemaakt om een gelicenseerde HDMI-kabel in te steken.

HDMI.org ziet overigens in dat er mogelijk een markt is voor de besproken adapters in de vorm van een kabel en laat de deur openstaan om in de toekomst alsnog licenties uit te geven.

Op het moment zijn dergelijke kabels nog gewoon verkrijgbaar in bijvoorbeeld de Apple Store.