Het Chinese internetbedrijf Alibaba heeft besloten om een eigen besturingssysteem te gaan bouwen voor smartphones. De naam van het nieuwe besturingssysteem is Alyun en moet de concurrentie aan gaan met Apple’s iOs en Android. Voorlopig zal Alyun zich vooral richten op de Chinese thuismarkt van Alibaba.

Volgens het persbericht van Alibaba zal het besturingssysteem ook ondersteuning gaan bieden voor Android apps. Bij het nader bestuderen van de screenshots van Alyun, zou het ons niet verbazen als het hele besturingssysteem van Alibaba gebaseerd is op Android.

Op zich geen vreemde keuze, het besturingssysteem is uiteindelijk open source en mag worden hergebruikt onder bepaalde voorwaarden. Alibaba geeft aan dat het besturingssysteem vanaf de Alicloud draait. Hoe het bedrijf dit precies bedoelt is onduidelijk, de mobiele netwerken zijn op dit moment nog niet echt geschikt om alle dataopslag in de cloud te zien. Daar zullen de netwerken eerst over moeten op 4G of 5G en de prijzen omlaag in plaats van omhoog.

Alibaba geeft aan in het persbericht: "Het cloud besturingssysteem zal features bevatten zoals e-mail, internet zoeken, weer updates, maps en GPS navigatie tools.". De vraag is nu of dit allemaal losse applicaties zijn of zogenaamde webapps vanuit de browser.

Alibaba heeft een eerste smartphone welke draait op Alyun al in productie en zal binnenkort op de markt verschijnen, ook overweegt het bedrijf om een tablet te gaan ontwikkelen met Alyun. Andere bedrijven die smartphones op de markt willen brengen met Alyun kunnen zich melden bij Alibaba.

De Chinese markt voor smartphones groeit nog steeds razendsnel, ook is hier nog zeker ruimte voor nieuwe spelers. De groot vraag is of Alibaba daar een rol in kan spelen. In elk geval zullen ze niet worden onderschat door Apple en Google. Alibaba heeft namelijk al bewezen zich prima staande te kunnen houden op de Chinese markt in de strijd met Yahoo, Google en Amazon. Op het gebied van e-commerce is Alibaba de absolute marktleider in China.