2min

De Chinese smartphonefabrikant Huawei zou in het geheim werken aan een eigen besturingssysteem voor smartphones. Dit melden bronnen van de website The Information, die gewoonlijk goed ingelicht is. Het besturingssysteem zal niet binnenkort verschijnen, maar meer dienen als noodmaatregel, voor het geval Google besluit allerlei beperkingen op te leggen aan Android-fabrikanten, bijvoorbeeld aan de mogelijkheid het besturingssysteem aan te passen.

Een van de redenen waarom zoveel fabrikanten kiezen voor Android, is het feit dat het systeem makkelijk aangepast kan worden aan de eigen wensen. Dat is heel fijn voor fabrikanten, maar heeft tegelijk grote gevolgen. Het probleem is namelijk dat updates niet snel uitgerold kunnen worden en dat is een doorn in het oog van Google maar ook de gebruikers. Om die reden zou Google de aanpassingsmogelijkheden willen beperken. Google heeft dit in Android Wear meteen vanaf het begin gedaan, in het besturingssysteem voor wearables kunnen fabrikanten vrijwel niets aanpassen.

Huawei wil, om deze ontwikkeling voor te zijn, een alternatief achter de hand hebben. Daarom heeft het opdracht gegeven een eigen mobiel besturingssysteem te ontwikkelen. Het zal waarschijnlijk visueel gebaseerd zijn op Emotion UI (EMUI). De ontwikkeling zou overigens pas net begonnen zijn en het zal nog wel even duren voordat het klaar is.

Huawei werkt ook aan versie 5 van EMUI, de softwarelaag die Huawei en Honor over Android heen leggen om hun eigen omgeving te creëren. In deze nieuwe versie wordt meer rekening gehouden met de stijl en wensen van de Westerse wereld, EMUI is in China en de rest van Azië enorm populair maar in Europa en de Verenigde Staten zijn de meningen verdeeld. Huawei heeft nu een voormalig vormgever van Apple in dienst, Abigail Brody, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van nieuwe interfaces en designs.

Overigens is Huawei niet de enige fabrikant die een overstap naar een ander besturingssysteem dan Android overweegt. Samsung timmert ook nog steeds hard aan de weg met het Tizen-besturingssysteem, dat wordt al gebruikt op koelkasten, televisies, wasmachines en wearables en zal in de toekomst steeds breder beschikbaar komen. Op dit moment zet Samsung nog niet zwaar in op Tizen-smartphones, maar dat zal uiteindelijk wel een vergaande integratie tussen smartphones, smart-tv’s en andere "slimme" apparatuur mogelijk maken.