2min

RIM heeft vandaag tijdens een persconferentie in Londen verschillende nieuwe Blackberry-smartphones gepresenteerd. Waarvan twee nieuwe toestellen voor de Europese markt die nog niet eerder waren aangekondigd.

Het gaat om de Blackberry Torch 9810 en de BlackBerry Torch 9850. Beide toestellen zijn voorzien van een touchscreen en van het nieuwe Blackberry OS 7.

De Blackberry Torch 9810 was al eerder uitgelekt en stond al bekend onder de naam Torch 2. Het is in elk geval de opvolger van de zeer populaire Blackberry Torch-smartphone en is wederom voorzien van een fysiek toetsenbord als een touchscreen. Het toestel beschikt voor een 1,2 Ghz-processor, 768MB aan RAM en 8 GB aan opslagcapaciteit welke uitbreidbaar is tot 32 GB via microSD. Het uiterlijk van het toestel is ongewijzigd en ook het scherm is wederom 3,2 inch. Het toestel beschikt over een 5 Megapixel camera en kan video’s opnemen in de 720p resolutie.

Het andere toestel dat vandaag is getoond is de Blackberry Torch 9850. Dit toestel stond eerder bekend als de Blackberry Touch maar RIM heeft dit toestel in de Torch serie geplaatst. Dit toestel beschikt over een iets groter scherm van 3,7 inch. Ook dit toestel maakt gebruik van een 1,2 GHz processoren en 768MB aan ram. Het toestel beschikt niet over een fysiek toetsenbord maar wel over een touchscreen. Onder het scherm zijn nog wel vier knoppen te vinden. De belknoppen, de menu-knop en de navigatie-knop. Het toestel lijkt hiermee de Storm toestellen te moeten opvolgen. Ook dit toestel beschikt wederom over een 5 Megapixel camera die in 720p resolutie kan opnemen.

Beide toestellen zullen vanaf eind augustus in de verkoop gaan bij de eerste telecomproviders. Waarnaar er steeds meer zullen volgen. Wanneer Nederland precies aan de beurt is is nog onduidelijk.

Het gaat de laatste tijd niet zo goed met RIM. De verkopen van de Blackberry-smartphones zitten in een dalende lijn en moeten het steeds vaker afleggen tegen de Android en iPhone-toestellen. Ook had RIM flink ingezet op een eigen tablet, de Blackberry Playbook. Dat is een leuke tablet en heeft zeker potentie in de toekomst maar kon niet rekenen op geweldige verkoopcijfers zoals bijvoorbeeld de iPad, waar RIM toch enigszins op had gerekend.

Om die reden heeft RIM besloten om flink te snijden in het personeelsbestand en te gaan bezuinigen. In totaal moeten er 2000 mensen vertrekken bij het bedrijf.