Inleiding

Research in Motion, de producent van de BlackBerry-toestellen, heeft heel lang vastgehouden aan hét speerpunt van haar smartphone-lijn; het fysieke toetsenbord. In een tijd waarin bijna geen enkele andere fabrikant het nog in zijn hoofd haalt om smartphones met een volledig QWERTY-toetsenbord op de markt te brengen, was RIM’s volledige lijn nog altijd uitgerust met toestellen die allen een volledig toetsenbord bevatten.

Maar, je voelt hem al aankomen, tot nu. RIM heeft onlangs de BlackBerry Torch 9860 uitgebracht en dit is na de BlackBerry Storm het eerste BlackBerry-toestel dat geen fysiek toetsenbord bevat. De Torch 9860 is voorzien van een aanraakgevoelig scherm van 3,7 inch met een resolutie van 480×800, wat vrij hoog is voor een dergelijk scherm. Het is echter niet ’top of the line’ als het scherm vergeleken wordt met smartphones van andere fabrikanten.Reasearch in Motion heeft de Torch 9860 uiteraard voorzien van BlackBerry OS 7.0, de nieuwste versie van het besturingssysteem. Onlangs heeft het bedrijf aangekondigd dat BlackBerry OS vervangen gaat worden door BBX. BBX moet echter gezien worden als een samensmelting van BlackBerry OS en QNX, het tablet-systeem van RIM. De eerste toestellen met dit besturingssysteem zullen in 2012 op de markt verschijnen. Het is dus te verwachten dat RIM niet bijzonder veel wijzigingen meer zal doorvoeren in BlackBerry OS. Onduidelijk is of oude toestellen kunnen updaten naar BBX, voorlopig moet men daar voor de eigen veiligheid maar niet op gaan rekenen.Wat betreft de processor heeft RIM een flinke sprong gemaakt. Was de BlackBerry 9800 nog voorzien van een processor van nog geen 700 MHz, de 9860 heeft een processor die zijn werk doet op 1,2 GHz. Dit is dus vrijwel het dubbele. Het kloppend hart van de smartphone is echter geen dualcore-processor, waar de concurrentie al enige tijd aan de haal gaat met dualcore-processoren. RIM acht dit vooralsnog echter overbodig. De processor wordt bijgestaan door 768 MB aan werkgeheugen.

De Torch 9860 is verder voorzien van slechts 2,5 GB aan interne opslag, maar wordt geleverd met een MicroSD-kaartje van 4 GB. Het kaartje is eventueel te vervangen voor een kaartje met een grotere opslagruimte, de ondersteuning gaat tot de 32 GB.

De camera waar RIM gebruik van maakt is dezelfde als in de BlackBerry Torch 9800. In de software zijn wel enkele aanpassingen gemaakt waardoor het uiteindelijke resultaat wel wat beter zal zijn, in het voordeel van de laatstgenoemde uiteraard.

RIM biedt de BlackBerry Torch 9860 aan in één kleur, namelijk zwart. Voor het toestel wordt in Nederland op het moment zo’n 385 euro neergelegd.