2min

Google gaat de televisiedienst Google TV begin 2012 in Europa uitrollen, dit heeft Eric Schmidt laten weten tijdens een bijeenkomst met televisie-makers in Edinburgh. Welke landen allemaal begin 2012 Google TV kunnen verwelkomen is nog onduidelijk, alleen van het Verenigd Koninkrijk is duidelijk dat Google TV daar beschikbaar komt.

Schmidt liet ook weten dat Google zelf niet van plan is om content te gaan maken en dus op zoek is naar partners om content aan te bieden. Voor het Verenigd Koninkrijk zal wellicht een deal worden gesloten met de BBC, maar ook de kleinere programmamakers zijn welkom bij Google.

Google heeft vorig jaar de televisiedienst al uitgerold in de Verenigde Staten maar kent daar veel problemen met de dienst. Het maken van deals met bestaande zenders bleek lastiger dan gedacht. Veel zenders hebben er voor gekozen om Google-TV te blokkeren, waardoor veel Amerikanen hun Google TV settopbox weer terug brachten naar de winkel. Volgens Logitech werd hun Google Tv product, de Revue, het afgelopen kwartaal vaker teruggebracht naar de winkel dan verkocht.

Logitech is een van de partners van Google die groot heeft ingezet op Google TV en dat flink heeft moeten bekopen. Logitech moest in totaal 34 miljoen dollar afschrijven op het Google TV product, waardoor het bedrijf het afgelopen kwartaal flink wat verlies leed. Door deze slechte financiële cijfers heeft de CEO van Logitech het veld moeten ruimen.

Google TV is een speciale versie van Android welke wordt aangeboden via settopboxen. Met zo’n settopbox kan men via de televisie op internet surfen, gebruik maken van apps en verschillende uitzending gemist diensten gebruiken. De bedoeling van Google TV is om internet en televisie meer samen te brengen.