Microsoft heeft op zijn Windows-blog opnieuw een update geplaatst. Ditmaal laat de softwaregigant de nieuwe Windows Explorer zien en geeft het een heel korte preview van het vernieuwde menu Start.

Uit de blogpost blijkt dat Windows 8 native ondersteuning krijgt voor ISO- en VHD-bestanden. Dit houdt in dat als er twee keer op een ISO-bestand wordt geklikt, deze direct gemount wordt aan een virtueel station. Voor een VHD geldt hetzelfde.

Daarnaast blijkt uit deze informatie dat Microsoft de Ribbon-interface in Windows Explorer gaat gebruiken. Het Home-tabblad van de Ribbon van Explorer bevat volgens Microsoft 84 procent van de commando’s die het meest gebruikt worden door Windows-gebruikers.

Naast het tabblad Home zit het tabblad Share. Hiermee is het mogelijk om bestanden en mappen te delen en om gegevens snel te e-mailen, zippen, afdrukken, faxen etc. Ten slotte is er nog het tabblad View waarmee de weergave van de huidige map ingesteld kan worden. Net als bij Office zijn er overigens een aantal contexttabbladen die alleen in bepaalde situaties verschijnen, zoals een tabblad voor Search en een tabblad om Libraries te beheren.

De laatste opvallende wijziging aan Explorer is dat de knop om een mapniveau omhoog te gaan terug van weg is.

In het nieuwe menu Start bevinden zich de opties Settings, Devices, Share en Search. Het is niet uit de video op te maken of het Startmenu is aangepast, wel is duidelijk dat dit menu erg veel verschilt van het oude menu van Windows 7. Het lijkt erop dat dit nieuwe menu een link is naar de ‘immersive’ UI van Windows 8, ook bekend als het vernieuwde Windows Phone-achtige startscherm dat Microsoft enige tijd geleden onthulde. Het is mogelijk dat als op de nieuwe Startknop geklikt wordt, onderstaand scherm getoond zal worden.

Naar verwachting komt Microsoft tijdens zijn BUILD-conferentie met de eerste openbare testversie van Windows 8. Een uiteindelijke versie van het nieuwe OS wordt verwacht in de zomer/herfst van 2012. Microsoft houdt overigens een weblog van Windows 8.