2min

Microsoft heeft duidelijk goed haar huiswerk gedaan en alle reviews en eerste reacties van gebruikers gelezen over Windows 8. Het is ook bij Microsoft duidelijk dat veel gebruikers hun twijfels hebben over de keuze voor de nieuwe Metro-interface bij het opstarten, de werking ervan en de vraag waarom? Microsoft heeft besloten in enkele blogposts uit te leggen hoe het tot de keuze voor de Metro-interface is gekomen.

Het trapt vandaag af met een eerste blogpost, binnenkort zullen er nog meer verschijnen over de keuze voor de Metro-interface in Windows 8. In deze blogpost geeft Microsoft antwoordt op enkele vragen en onderbouwt het de keuze met cijfers. Chaitanya Sareen, een program manager van het ‘Core Experience Evolved’ team van Microsoft, geeft als eerste antwoord op enkele veelgestelde vragen.

  • Er komt een manier om Metro-applicaties af te sluiten zonder dat men naar de taakbeheer applicaties moet gaan in de ‘oude’ desktop;
  • In de beta versie van Windows 8 zal een nieuwe efficiëntere manier beschikbaar komen om met de muis te scrollen door de lijst met Metro-applicaties;
  • Ook zullen er voor de lancering van de beta meer details beschikbaar komen over het makkelijker schakelen tussen actieve applicaties met de muis en het toetsenbord.

Met deze drie punten heeft Microsoft al enkele grote pijnpunten en kritieken over de Metro-interface weggenomen, mits de oplossingen die in de beta beschikbaar komen ook goed werken.

Sareen vervolgt de blogpost met het waarom, waarom Microsoft heeft gekozen voor de Metro-interface op het volledige scherm en zonder prominente taakbalk.

Volgens Sareen blijkt uit de telemetrie data, welke de acties en het gebruik van Windows in kaart brengt, dat sinds Windows Vista en Windows 7 het gebruik van het startmenu flink is gedaald. Men kan tegenwoordig applicaties vastmaken aan de taakbalk of aan het startmenu. Veel gebruikers maken hier dankbaar gebruik van. Onderstaande cijfers laten het verschil zien tussen Windows Vista en Windows 7.

Gebruikers vinden het dus prettig als ze met één klik een applicatie kunnen opstarten zonder eerst een heel startmenu door te moeten bladeren, die duidelijk niet zo geschikt is als quicklauncher dan de Metro-interface. Microsoft houdt de desktop-interface nog wel in ere, men kan met 1 klik schakelen naar de oude desktop omgeving.