2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Nieuwe tablets komen vrijwel dagelijks voorbij in uiteenlopende prijsklasse. Of technologiebedrijven qua prijs kunnen concurreren met een nieuwe tablet die in India gaat verschijnen is nog maar de vraag. Daar zal vandaag de goedkoopste tablet ter wereld worden gelanceerd voor slechts 45 dollar.

De nieuwe tablet zal vandaag officieel gelanceerd worden in India. Het Britse bedrijf DataWind is verantwoordelijk voor de productie van de goedkope tablet. In eerste instantie zal er een pilot opgezet worden waarbij slechts 100.000 exemplaren in de verkoop gaan. Als deze proef succesvol is zullen er enkele miljoenen geproduceerd en verkocht gaan worden.

De Indiase regering is zeer enthousiast over de Aakash, zoals de goedkope tablet heet. De overheid probeert al jaren om IT beter te integreren in het onderwijs, maar tot op heden zonder al te veel succes. "Binnenkort zal een tabletcomputer van slechts 45 dollar beschikbaar zijn voor ieder schoolkind. De tablet zal de kinderen helpen met leren", aldus de minister van Onderwijs.

Hoe goed de intenties van de Indiase regering ook zijn, critici verwachten niet dat de overheid aan haar verwachtingen kan voldoen met de goedkope Aakash. Het aantal internetgebruikers is tussen 2000 en 2010 weliswaar vervijftienvoudigd in het land, maar desondanks heeft slechts acht procent van alle inwoners toegang tot het internet. Op vergelijkbare markten zoals China en Brazilië is dat aandeel vele malen groter (rond de 40 procent). Met maandelijks 19 miljoen nieuwe aanmeldingen voor mobiele telefoons is India wel de grootste groeimarkt op dit moment. Alleen profiteren op dit moment alleen de rijkere bevolkingsgroepen hiervan.

Een universitair docent uit Tennessee is enthousiast over het initiatief van de Indiase overheid. "Als de regering het waar kan maken wat ze belooft, zal dat een wereld van verschil maken", aldus de docent.

De technische specificaties van de Aakash zijn zoals de prijs doet vermoeden alles behalve wereldschokkend. Het is een 7 inch tablet met een resistief touchscreen welke draait op een resolutie van 480×800 pixels. Aan de binnenkant is een Connexant processor te vinden en 256 MB aan RAM. De batterijduur van de tablet is slechts 3 uur. De tablet is verder voorzien van de verouderde Android Froyo versie (2.2). India lijkt dus inderdaad de goedkoopste tablet te hebben maar ook een van de slechtste.