Nokia heeft zijn eerste twee Windows Phone toestellen gepresenteerd op hun eigen Nokia World Event in Londen. De twee smartphones dragen de naam Lumia 710 en Lumia 800. Hiermee neemt Nokia definitief afscheidt van zijn eigen besturingsysteem Symbian, al blijft dit besturingssysteem nog wel tot 2016 bestaan.

De Lumia 800 wordt in november in Nederland gelanceerd en gaat los 420 euro kosten. Het toestel zal beschikken over een 3,7 inch Amoled scherm met een resolutie van 480×800 pixels, wat ook meteen de maximale resolutie is die Windows Phone 7.5 ondersteund. Het toestel zal een kloksnelheid van 1,4 GHz hebben en een opslagcapaciteit van 16GB. De behuizing is gemaakt van polycarbonaat, oftewel plastic.

Het tweede model dat Nokia aankondigde is een goedkoper model, de Lumia 710. Dit toestel verschijnt echter pas begin 2012 maar en gaat 270 euro kosten. De processor en scherm specificaties zijn hetzelfde als de Lumia 800. Dit toestel komt met verschillende kleuren backcovers die verwisselbaar zullen zijn.

Beide toestellen zijn uitgerust zijn met het navigatiesysteem Nokia Drive en de muziekdienst Nokia Music. Met de komst van Windows Phone 7 heeft Nokia Music een nieuwe functie genaamd Mix Radio. Hiermee kunnen gebruikers gratis honderden gemixte tracks streamen die zijn samengesteld door Nokia. Tevens kunnen de mixes gedownload worden en daarna offline beluisterd worden.

Volgend jaar hoopt de Finse fabrikant meer modellen met Windows Phone op de markt te kunnen brangen.