Afgelopen nacht heeft Apple de eerste betaversie van iOS 5.1 vrijgegeven voor ontwikkelaars. Op het eerste oog lijkt de software-update weinig nieuws te bevatten, maar enkele gebruikers hebben al gezien dat er in de code verschillende verwijzingen naar enkele nieuwe Apple-producten zijn opgenomen, waaronder twee nieuwe iPads en de iPhone 5.

De twee iPads hebben hebben de codenamen iPad 2,4 en iPad 3,3 meegekregen. De eerste code duidt er mogelijk op dat Apple met een nieuwe, geüpdate versie van de populaire tablet komt. Dit nieuws komt overeen met eerdere berichten over het verschijnen van de iPad 2S volgend jaar maart. Deze tablet zou naar verluid vrijwel identiek zijn aan de huidge iPad 2 en feitelijk niets meer zijn dan een update. De iPad 3 zou volgend deze geruchten pas in het derde kwartaal uitkomen. De eerste betaversie lijkt de geruchten over een iPad 2S te bevestigen.

Een ander product dat in de code wordt genoemd is de iPhone 5. Volgens de laatste berichten zou dit toestel wel gefabriceerd zijn, maar enkele maanden voor de lancering van de iPhone 4S zijn geannuleerd. Waarom Apple dit besluit nam is niet bekend. De kans is groot dat Apple de iPhone 5 volgend jaar alsnog op de markt brengt.

Volgens eerdere berichten zou iOS 5.1 over nieuwe functionaliteiten voor Siri beschikken. Zo zou het straks mogelijk worden om foto’s te nemen, een video te maken of WiFi en Bluetooth in en uit te schakelen. Wat er allemaal waar is van deze geruchten moeten we voorlopig nog even afwachten. De eerste betaversie is alleen voor ontwikkelaars vrijgegeven zodat zij hun apps kunnen optimaliseren aan de update van het besturingssysteem.