2min

Een topman van Vodafone zou hebben losgelaten dat Windows Phone 8 voorzien zal worden van dezelfde kernal als Windows 8. Hiermee zou Microsoft afscheid nemen van de Windows CE Kernel waar Windows Phone 7 en 7.5 nu nog gebruik van maken. Het grote voordeel van het gebruiken van dezelfde kernel is dat de apps mogelijk op meerdere systemen kunnen draaien in de toekomst.

De Vodafone topman heeft dit laten weten aan vakblad Telecoms. Microsoft zelf heeft nog niets losgelaten over de kernel van Windows Phone 8. Voor Microsoft valt er natuurlijk veel te winnen als het de kernels in verschillende producten gelijk weet te trekken. Microsoft heeft in elk geval al duidelijk gemaakt dat in Windows 8, Windows Phone en op de Xbox 360 de interfaces ongeveer identiek worden en allemaal gebruik maken van de Metro-interface, de interface met allemaal losse tegels.

Als het ook de kernel van deze systemen gelijk gaat trekken waardoor de apps uitwisselbaar worden dan zouden ontwikkelaars in de toekomst apps kunnen ontwikkelen die te gebruiken zijn in Windows 8, Windows Phone 8 en mogelijk ook op de Xbox 360 of een mogelijke opvolger.

De vernieuwde interface van de Xbox 360 komt deze week wereldwijd beschikbaar, van welke kernel deze gebruik maakt is onduidelijk, hier heeft Microsoft niets over bekendgemaakt maar het zou ons niet verbazen als ook deze gelijk is aan Windows 8 of in de toekomst nog gelijk zal worden getrokken.

In elk geval is het een slimme strategie van Microsoft om alle producten zoveel mogelijk op elkaar te laten lijken. Zowel voor de gebruiker als op technisch vlak voor ontwikkelaars. Het is dan kinderlijk eenvoudig om over te stappen op andere apparaten aangezien je hier al grotendeels bekend mee bent. Alleen het schermformaat en de functionaliteit zal iets wijzigen.