Het feit dat fabrikanten veel tijd nodig hebben en soms pas laat komen met updates naar nieuwe versies van Android, waaronder de nieuwste versie Ice Cream Sandwich, is te danken aan de hardware van de smartphones. Ook zou Google het uitbrengen van een nieuwe versie van Android niet op de juiste manier aanpakken.

Dit stelt Christy Wyatt, Senior Vice President en General Manager van Motorola’s Enterprise Business Unit. Zij is van mening dat de hardware de reden is dat fabrikanten veel tijd nodig hebben voor het uitbrengen van een update. Als Google met een nieuwe versie komt van Android, dan is die versie helemaal geoptimaliseerd voor het toestel wat ze op dat moment lanceren, aldus Wyatt. In het geval van Android 4.0 Ice Cream Sandwich, is de versie helemaal geoptimaliseerd voor de hardware in de Galaxy Nexus.

Android is echter een open besturingssysteem, waar de fabrikanten zelf de hardware van mogen bepalen. Hierdoor worden er verschillende chipsets gebruikt, voor de processor, 3G-verbindingen, Wifi, etc. Al deze hardware moet echter wel worden ondersteund door Android voordat de update kan worden uitgebracht. Daarnaast doen fabrikanten vaak ook nog software aanpassingen, zoals een eigen interface en moeten zij ook nog voldoen aan de eisen van de telecomoperators. Al met al een langdurig en complex proces, wat eigenlijk teveel tijd in beslag neemt want de consument wil de updates sneller aldus Wyat.

Een ander probleem is dat de fabrikanten de nieuwe Android software pas zien wanneer de consument deze ook ziet. Zij beschikken niet in een eerder stadium over de laatste versie van Android, waardoor ze pas met de updates kunnen beginnen als Google het nieuwe toestel heeft gelanceerd. Het is dan ook zeer lastig voor een fabrikant om echt vroeg met een update op de markt te komen.

Microsoft heeft voor Windows Phone voor een andere strategie gekozen waardoor updates een stuk makkelijker zijn. De chipsets van alle Windows Phone toestellen zijn identiek, waardoor de hardware bij elke update al standaard worden ondersteund. Dit is bij Android niet het geval, maar de kans is wel groot dat veel fabrikanten straks dezelfde chipsets gaan kiezen voor al hun toestellen.