Steeds meer smartphones zijn voorzien van Android 4.0, beter bekend als Ice Cream Sandwich. Volgens de laatste cijfers is het aandeel Android 4.0-gebruikers de afgelopen maand bijna verdubbeld. Ten opzichte van januari is het aandeel zelfs negen keer zo groot geworden.

Op dit moment draait 4,9 procent van alle Androidsmartphones op de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem. In april lag dat aandeel nog op 2,9 procent. Als we deze cijfers met januari vergelijken, zien we dat Android 4.0 een enorme inhaalsprint heeft gemaakt. Begin dit jaar had Ice Cream Sandwich met 0,6 procent een zeer bescheiden marktaandeel. In slechts vier maanden tijd is dat aandeel met een factor 9 toegenomen.

Er zijn een aantal redenen op te noemen voor dit succes. Om te beginnen verschijnen er steeds meer nieuwe smartphones op de markt die standaard zijn uitgerust met Android 4.0, zoals bijvoorbeeld de HTC One-serie. In de nabije toekomst zullen meer fabrikanten volgen. Daarnaast is er voor diverse high-endsmartphones een update beschikbaar naar Android 4.0. De Samsung Galaxy S II, Google Nexus S, Sony Ericsson Xperia Arc S en HTC Sensation beschikken bijvoorbeeld al over updatemogelijkheden naar de nieuwste versie van het besturingssysteem. Veel andere toestellen zullen de komende weken en maanden nog volgen.

In vergelijking met directe concurrent Apple zijn de cijfers echter toch niet al te positief. Apple geeft zelf geen cijfers vrij, maar allerlei derde partijen rapporteren desalniettemin over de mate van adoptie van iOS. Zo zou de nieuwste versie van iOS, versie 5.1 binnen 15 dagen al op zo’n 61 procent van alle toestellen terug te vinden zijn. De 4,9 procent van Android Ice Cream Sandwich na bijna een half jaar na lancering wordt zo dan ook in een heel ander daglicht gezet.