1 min

Ivy Bridge is officieel nog niet uitgebracht, sterker nog, we kunnen voorlopig nog wel even wachten voor de nieuwe processor zijn opwachting maakt, zo werd gisteren bekendgemaakt. Toch zijn enthousiastelingen al bezig met het overklokken van de processor, de grens van 7 GHz is reeds gepasseerd.

Met het verhogen van de kloksnelheid tot 7 GHz blijkt het dus mogelijk te zijn om de processor te overklokken tot het dubbele van de standaardsnelheid. Immers, Ivy Bridge wordt standaard ingesteld op een kloksnelheid van maximaal 3,50 GHz, terwijl de behaalde overklok 7063 MHz bedroeg. Wat voor koeling werd gebruikt is onduidelijk, hoe dan ook blijkt al voor de release dat Ivy Bridge een aardig potentieel heeft als het overklokken betreft.

De hoogste kloksnelheid die ooit werd behaald door een PC-processor bedraagt 8585 MHz, het ging destijds om een AMD FX-processor die door Andre Yang werd overklokt. Er werd toen gebruik gemaakt van vloeibare stikstof om de processor voldoende te kunnen koelen.

Ivy Bridge heeft grotendeels dezelfde architectuur als voorganger Sandy Bridge, wat onderdeel is van Intel’s "Tick-Tock"-strategie. De nieuwe processorreeks brengt echter toch flinke verbeteringen mee. Zo zouden de prestaties in de gemiddelde applicatie zo’n 20 procent hoger liggen en biedt een geheel nieuwe grafische chip ondersteuning voor DirectX 11 en OpenCL 1.1, terwijl de grafische prestaties 30 procent verbeterd worden. Tevens is Ivy Bridge zuiniger dan zijn voorganger.