2min Devices

Intel pas in 2014 over op DDR4-geheugen

Volgens bronnen van VR-Zone zal Intel pas in 2014 de overstap maken naar DDR4-geheugen. De Haswell EX-processor zal de eerste processor van Intel worden welke gebruik maakt van een DDR4-geheugencontroller. Dan nog wordt DDR4 enkel in de zakelijke wereld toegepast, consumenten kunnen dan nog enige tijd vooruit met DDR3-geheugen.

Intel pas in 2014 over op DDR4-geheugenDe Haswell EX-processoren zullen bedoeld zijn om toegepast te worden in computers met meerdere processoren. De gewone Haswell-processoren, bedoeld voor de consument, zal dus een andere geheugencontroller krijgen. Het is te verwachten dat de ontwikkeling van DDR3-geheugen de komende jaren nog een vlucht zal nemen, waardoor het geheugen geen bottleneck hoeft te vormen voor een systeem.

DDR4 wordt in vergelijking tot de voorganger aanzienlijk zuiniger que energieverbruik. Dat is waarschijnlijk ook één van de redenen dat Intel er voor kiest om de modules in eerste instantie enkel voor de zakelijke markt toe te passen. Dit lijkt logisch; het maakt immers qua energieverbruik veel meer uit of een server op DDR4-geheugen draait, in verhouding tot een consumentensysteem. Naast een lager energieverbruik heeft DDR4 ook een betere foutcorrectie en een hogere geheugensnelheid. De ontwikkeling van DDR4-geheugen loopt al een lange tijd. Samsung slaagde er ruim een jaar geleden als eerste in om DDR4-geheugen te produceren.

Intel’s Haswell processoren worden gebakken middels een 22 nm.-procedé. Ook de aankomende Ivy Bridge-processoren worden middels dit procedé gefabriceerd.

Bron:VR Zone