Een jaar nadat Android 4.0 Ice Cream Sandwich gelanceerd werd door Google heeft het een marktaandeel van 27,5 procent bereikt. Ook de groei van Android 4.1 en 4.2 met de naam Jelly Bean zit in de lift, dit mobiele besturingssysteem is inmiddels te vinden op 6,7 procent van de Android-toestellen. De groei van de nieuwere versies van Android gaat ten koste van Android 2.3 Gingerbread.

Google heeft de cijfers van de distributie van het Android-platform voor het einde van november gisteren bekend gemaakt. De cijfers zijn het resultaat van een meting gedurende 14 dagen, waarbij toegang tot de Google Play-winkel wordt gemeten. Apparaten die deze winkel niet ondersteunen vallen automatisch buiten de telling. Hiertoe behoren bijvoorbeeld de Kindle-tablets.


Aan de cijfers is natuurlijk direct af te leiden dat de fragmentatie van verschillende Android-varianten nog altijd een groot probleem is, maar er is ook verbetering te zien; Android 4.0 of hoger is nu op 34,2 procent van de toestellen te vinden, zes maanden geleden bedroeg dit slechts 6,8 procent.

Toch zijn de oudere Android-varianten daarmee alsnog goed voor een aandeel van 65,8 procent. Met die cijfers draait het leeuwendeel van de Android-community vooralsnog op een oude versie van de software. Het lijkt onwaarschijnlijk dat een groot deel van deze toestellen in de toekomst alsnog een update zal krijgen, het is voor Google daarom een kwestie van afwachten, totdat zij op een nieuwer toestel overgestapt zijn.