2min

Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) wil het gebruik van de mobiele telefoon in het buitenland flink aanpakken. Vanaf 2014 mag 1 MB aan mobiele data niet meer dan 50 cent kosten. Mobiel bellen of sms’en van of naar vrienden en familie in andere EU-lidstaten moet vanaf 2016 net zo duur zijn als binnenlands mobiel verkeer.

Kroes wil dat er een einde komt aan de hoge roamingtarieven die providers in rekening brengen. Mobiel internet kost nu gemiddeld twee euro per MB. Dat tarief wordt volgend jaar verlaagd naar 90 cent. Vanaf 2014 mogen telefoonaanbieders niet meer dan 50 cent per MB in rekening brengen.

De kern van Kroes’ plannen is dat mobiel bellen en internetten over de landsgrenzen niet meer mag kosten dan thuis. Het is haar en de Europese Commissie een doorn in het oog telefoonaanbieders blijven weigeren hun hoge tarieven te verlagen. In de ogen van Kroes maken zij woekerwinsten op tarieven die niet te rechtvaardigen zijn.

Sinds 1 juli heeft Kroes de tarieven verlaagd voor uitgaande en inkomende gesprekken. Voor uitgaande gesprekken mag de provider niet meer dan 35 cent per minuut in rekening brengen, dat was 39 cent. Het maximumtarief voor inkomende gesprekken is vastgesteld op 11 cent per minuut, dat was 15 cent.

Het komt nog steeds geregeld voor dat reizigers na afloop vaak een torenhoge rekening gepresenteerd krijgen. Er is nu geen maximumprijs die providers kun klanten in rekening mogen brengen, maar aanbieders moeten de klant voortaan waarschuwen als zij 50 euro hebben opgebruikt. Nieuw in de plannen van Kroes is dat zij mobiele bellers de gelegenheid wil geven om tijdens de reis een andere – lokale – aanbieder te kiezen, met behoud van het eigen gsm-nummer.

De plannen moeten nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement. Maar dat lijkt slechts een formaliteit aangezien de parlementariërs in het verleden nooit verzet hebben geboden tegen de maximumprijzen.