2min

Het Verenigd Koninkrijk mag Wikileaks-oprichter Julian Assange uitleveren aan Zweden. Daar zal hij zich moeten verantwoorden voor verkrachting en seksuele intimidatie, een aanklacht die twee voormalige medewerksters van Wikileaks in 2010 indienden.

Dat heeft het Britse hooggerechtshof, het hoogste rechterlijke orgaan in het Verenigd Koninkrijk, vandaag beslist. De Australiër Julian Assange wist uitlevering lange tijd uit te stellen door telkens in hoger beroep te gaan tegen het vonnis van de rechtbank. Vorig jaar november oordeelde een Britse rechtbank al dat Assange uitgeleverd mocht worden aan Zweden, maar Assange ging in hoger beroep tegen de uitspraak.

Door het hoger beroep van Assange kwam de zaak bij het hooggerechtshof te liggen. Assange is van mening dat de verkeerde opsporingsinstantie een arrestatiebevel tegen hem had uitgevaardigd en dat uitlevering daarom onrechtvaardig was. Tevens vreesde hij dat Zweden hem zou uitleveren aan de Verenigde Staten. In de VS wil men Assange graag verhoren voor zijn aandeel in de onthulling van bijna 400.000 staatsgevoelige documenten. De rechter is het niet eens met Assange en oordeelde dat zijn uitlevering gerechtvaardigd is.

Zweden vroeg in 2010 om een internationaal aanhoudingsbevel voor de oprichter van Wikileaks. Het was bekend dat Assange zich toentertijd in het Verenigd Koninkrijk bevond, maar de Britse opsporingsdiensten vonden dat er onvoldoende aanleiding was om hem te arresteren. In december 2010 meldde Assange zich vrijwillig bij de politie. Zweden vroeg vervolgens om zijn uitlevering, maar Assange verzette zich daartegen.

Assange zou kunnen besluiten om opnieuw in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak. Dan zou hij zich moeten melden bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, in Straatsburg.