Het eerste toestel met Research In Motion’s nieuwe besturingssysteem BlackBerry 10 zal geen fysiek toetsenbord bevatten, enkel een digitale variant. Er zullen op termijn mogelijk nog wel toestellen uitgebracht worden welke ook een fysiek toetsenbord bevatten, zo meldt een woordvoerster van RIM.

De eerste BlackBerry 10-toestellen zullen ten langen leste aan het einde van 2012 op de markt worden gebracht. Door te kiezen voor een toestel zonder fysiek toetsenbord laat RIM opnieuw zien dat het gelooft in de tactiek die de concurrentie al enkele jaren verkiest. Vooralsnog werd de strategie voor RIM echter geen succes. BlackBerry-smartphones zoals de Torch welke geen fysiek toetsenbord bevatte bleken geen kassasucces te worden.

Veel zakelijke gebruikers blijven vooralsnog vasthouden aan BlackBerry-toestellen vanwege het fysieke toetsenbord, omdat zij veronderstellen dat het schrijven van een lang bericht niet goed werkt met een touchscreen. RIM zal dus stappen moeten zetten op dit gebied, om hun trouwe aanhangers te overtuigen. Lukt dit niet, dan kunnen deze mensen alsnog wachten op nieuwe BB10-toestellen welke wél een fysiek toetsenbord bevatten.