2min Devices

NXP-chip zorgt betere audio op mobiele producten

De Nederlandse chipmaker NXP, voornamelijk bekend van de NFC-chips (Near Field Communication), komt met een nieuwe chip op de markt. Een audiochip voor mobiele producten, met deze nieuwe audiochip wordt de geluidskwaliteit van micro-speakers in smartphones en tablets flink verbetert maar wellicht niet onbelangrijk het volume flink worden verhoogt.

De nieuwe audiochip, TFA9887, is in staat om het geluid flink te verbeteren. Door deze nieuwe chip kan er maar liefst 2.6 watts RMS naar een speaker worden verstuurd waar de meeste mobiele apparaten nu zijn afgeknepen op 0.5 watt.

Deze nieuwe chip is een nieuw en opnieuw technisch product van NXP dat de markt mogelijk kan gaan veranderen. Volgens NXP is het straks mogelijk om eindelijk een fatsoenlijke bas te laten horen uit mobiele apparaten. Op dit moment wordt bijvoorbeeld de bas bijna weggefilterd om de speaker te beschermen. Het risico is namelijk dat de speaker beschadigd als deze filters niet worden toegepast. De chip van NXP is in staat om de limieten van de speaker op te zoeken maar hier wel binnen te blijven waardoor het geluid volgens NXP "Rijker, Luider, dieper en vooral beter is".

De chip zal continu het geluid analyseren en ervoor zorgen dat het geluid beter is en binnen de grenzen van de speaker blijft. De chip kan volgens NXP werken met elke speaker. Bij veel smartphones zal het volume dan ook toenemen bij het gebruik van deze chip.

In onderstaande video is een uitgebreide demonstratie van NXP te zien.