Qualcomm Atheros denkt dat de hudige NFC technologie beter kan, het bedrijf komt met een nieuwe NFC-chip die een stuk energiezuiniger is en OEM-bedrijven moet helpen om de kosten te drukken en NFC toegankelijker te maken.

Qualcomm claimt met de QCA1990 ondersteuning te bieden aan antennes die tot wel 8 keer kleiner zijn dan de huidige antennes. Hierdoor zouden genoeg kosten bespaard kunnen worden om de integratie van NFC veel meer levensvatbaar te maken dan vandaag de dag. Verder zou de hardware naadloos samenwerken met de Snapdragon S4-processor en speciale algoritmen zouden er daarnaast voor zorgen dat de chip een minimaal effect heeft op de batterijduur van een apparaat.

Er is overigens geen enkele garantie dat de chip aanwezig zal gaan zijn in bijvoorbeeld de volgende Apple iPhone of Samsung Galaxy S IV, maar Qualcomm lijkt wel vrij optimistisch te zijn over zijn plaats in de markt: "Qualcomm heeft de intentie om vooraan te staan bij het leveren van simpel te gebruiken oplossing voor zijn OEM-partners.", aldus David Favreau VP Product Management. "Door apparaten geschikt te maken voor NFC zal Qualcomm Atheros de weg vrijmaken voor een snelle toepassing van NFC-technologie". De eerste voorbeeldchips zullen begin 2013 naar producenten gaan, de uiteindelijke chips staan gepland voor het derde kwartaal.