min

Tags in dit artikel

, , ,

Een chip van het Nederlandse bedrijf NXP maakt het mogelijk om speakers van mobiele apparaten drie keer zoveel elektrische spanning te voeden zonder oververhitting te veroorzaken. De hardware kan het vermogen van de huidige kleine speakers flink opschroeven. De chip van NXP komt naar verwachting deze zomer op de markt.

De vorige versie van de chip, de TFA9887, gaf het voltage al een zetje naar 3 V boven de norm. Deze nieuwe generatie met de naam TFA9890 pompt 9,5 V door de speakers, wat de kleine kegels aanzienlijk sterker geluid laat produceren. De technologie vergroot de kracht van de speakers van 3 dB naar 6 dB, zonder vervorming en zonder de grootte aan te passen, een duidelijk voordeel voor de draagbare industrie waar de kwaliteit van de speakers vaak te wensen overlaat.

Het systeem vervangt de beveiliging die fabrikanten normaal gesproken in apparaten moeten inbouwen. Een speaker zonder dit systeem moet op andere manieren beschermd worden tegen beschadiging doordat de speaker bijvoorbeeld geblokkeerd wordt. Dit doen bedrijven door grenzen of softwarefilters in te bouwen. Het feedbacksysteem van NXP past zich direct aan op blokkades en oververhitting en verschuift de resonantie, waardoor de kleine speaker veel meer vermogen aan kan.

Het gebruik van soortgelijke technologie groeit nu de vraag naar degelijke geluidskwaliteit voor films, navigatie en muziek stijgt. Apple zou in de nieuwste modellen al op 7 volt pieken en de HTC One maakt gebruik van dualfeedbacksystemen. De 9,5 V-chip is nog nergens terug te vinden, maar we spitsen onze oren tot die tijd.