Ubuntu 12.10 zal niet met een eerste implementatie van de Wayland-displayserver verschijnen, zoals wel gepland was.

Wayland is een displayserverprotocol dat vensterbeheerders in staat stelt direct te communiceren met applicaties en videohardware. Het is de bedoeling dat Wayland X.Org gaat vervangen, omdat Wayland simpeler en efficiënter is. Veel vensterbeheerders, zoals Compiz, KWin en Mutter werken al aan ondersteuning voor Wayland. Overigens blijft X.Org wel aanwezig in de toekomst en zal het onder Wayland draaien, voor backwards compatibility.

De afgelopen weken was er al een PPA beschikbaar voor Ubuntu waarmee Wayland getest kon worden. De blauwdruk voor in ieder geval beginnende Wayland-ondersteuning was zeer belangrijk voor de aankomende versie van Ubuntu, maar het ziet er nu naar uit dat deze het niet gaat halen.

De bedoeling was om voor Ubuntu 12.10 in ieder geval een werkende systeemcompositer te hebben die alle video-output van opstarten tot afsluiten zou regelen. Dit zou zorgen voor vloeiendere overgangen van het opstartscherm naar het inlogscherm en weer terug. Dit project heeft de naam Wayland-Based Ubuntu System Compositer gekregen en maakt gebruik van de standaard-Wayland-compositer genaamd Weston.

Bij de laatste Ubuntu Developer Summit werden al de nodige vraagtekens geplaatst bij de haalbaarheid van de gestelde doelen met betrekking tot de displayserver, omdat Wayland nog zeer onstabiel was en al vijf jaar in ontwikkeling is. Op de aankomende Ubuntu-bijeenkomst in Kopenhagen in november zal de haalbaarheid van Wayland voor versie 13.04 opnieuw besproken worden.