2min

Engadget weet zojuist te melden dat Microsoft de eigen Surface tablet met Windows 8 RT (de ARM-versie), voor slechts 199 dollar wil gaan verkopen vanaf 26 oktober. Een prijs die hoogstwaarschijnlijk lager ligt dan de productiekosten.

Volgens een anonieme bron heeft Microsoft tijdens de TechReady15 conferentie een sessie gehouden waarin alle details rond de nieuwe Surface tablet werden besproken. Uiteraard werden de specificaties besproken maar ook de lanceerdatum en de prijs.

Dat Microsoft op 26 oktober de eigen Surface tablets op de markt zou gaan brengen was eigenlijk al geen verassing meer. Op 26 oktober gaat Microsoft Windows 8 groots lanceren en daarbij horen ook de bijbehorende producten. De prijs van 199 dollar die de anonieme bron meldt is echter wel een grote verrassing.

In deze prijsklasse gaat Microsoft de concurrentie aan met Amazon’s Kindle Fire, de Google Nexus 7 en de 7 inch tablets van de Android-partners. Alleen Microsoft heeft al direct een voorsprong want de Microsoft Surface tablet is 10.6 inch en alle andere tablets rond de 199 dollar zijn allemaal 7 inch.

Bij Acer waren ze al niet al te blij dat Microsoft zelf tablets op de markt gaat brengen, maar als deze prijs klopt dan zijn de hardware partners van Microsoft helemaal zuur. Zij kunnen namelijk niet concurreren met deze tablet van Microsoft. De prijs van 199 dollar voor een Windows 8 RT 10.6 inch tablet ligt simpelweg onder de kostprijs om ze te maken.

Met een prijs van 199 dollar gaat Microsoft geld toeleggen op elke verkochte tablet. Microsoft is echter de enige die hiervoor zou kunnen kiezen. Als het verschil tussen de verkoop en de kostprijs niet te hoog oploopt kunnen ze dit makkelijk terugverdienen met de verkoop van software via de Windows Store. Microsoft pikt namelijk 30 procent van de verkoopprijs van elke betaalde app in. Ook zal de tablet naar verloop van tijd als er nieuwere hardware beschikbaar komt goedkoper worden om te maken. Een ander bijkomend voordeel is dat een tablet met dat prijskaartje een enorme boost voor Windows 8 zal opleveren.