2min

Op de Chinese website Expreview is een document verschenen waarin de nieuwe Piledriver processoren van AMD staan vermeld, inclusief alle features per processor. Het topmodel is de AMD FX-8350 met een kloksnelheid van 4,0 GHz, acht cores en een TDP van 125 Watt.

In totaal zijn er acht processoren te vinden op de lijst waarvan de drie topmodellen echte CPU’s zijn en de andere 5 zogenaamde APU’s. Hierbij is dat CPU en de GPU (grafische processor) gecombineerd in één chip. Dit gaat voor een deel ten kosten van de prestaties van de CPU maar zorgt er wel voor dat de gebruiker geen aparte videokaart meer hoeft te kopen.

Deze nieuwe FX-serie, met de Piledriver-architectuur zal de oude FX-serie met de Bulldozer-architectuur gaan vervangen. De grote vraag is of AMD met deze nieuwe serie meer succes gaat halen dan met de huidige serie. De verwachtingen van de Bulldozer chips van vorig jaar waren enorm groot maar wisten het gat met Intel niet te dichten en daardoor bleef het grote succes voor AMD ook uit. De verwachtingen van deze nieuwe Piledriver serie zijn een stuk minder hoog, maar wellicht dat AMD voor een verassing kan zorgen.

Wanneer de nieuwe processoren op de markt komen is nog niet bekendgemaakt. Het meest logische moment voor AMD om de processoren volop beschikbaar te hebben is met de lancering van Windows 8. Rond de lancering van een nieuwe Windows-versie verschijnen altijd enorm veel nieuwe laptops en desktop-computers. Voor AMD zou het mooi zijn als het een deel daarvan kan voorzien van processoren.