6min Devices

Samsung introduceert ATIV Windows (Phone) 8 series

Samsung heeft vanavond een nieuwe productlijn of serie geintroduceerd op de IFA in Berlijn. De nieuwe productlijn draagt de naam ATIV en zal tegenover de Galaxy lijn van het bedrijf komen te staan. Waarbij alle Galaxy-producten gebruik maken van Android en alle ATIV-producten van Windows 8 of Windows Phone 8. Het verschil is dus het besturingssysteem.

Samsung heeft besloten om een overkoepelende naam te gaan gebruiken voor alle Windows 8 producten net zoals het dat doet voor Android. Of ATIV in de buurt kan komen van het succes van de Galaxy-lijn is op voorhand moeilijk te zeggen, het zal in elk geval niet makkelijk worden.

Samsung heeft om de nieuwe productlijn af te trappen in elk geval wel voldoende producten klaar staan. Het toonde een ATIV Smart PC, een ATIV Smart PC Pro een ATIV Tab (tablet en een smartphone, de ATIV S. In totaal vijf producten om de nieuwe ATIV-productlijn mee te starten.

Geert Mol, de marketing manager van Samsung Nederland, laat weten: "Samsung is een van de weinige bedrijven die zo’n volledige productlijn met Windows 8-devices kan aanbieden. Wij willen consumenten méér keuze bieden uit producten die op het Windows 8 platform draaien. Wij zijn er trots op dat wij met al onze ATIV-devices het leven makkelijker kunnen maken."

Samsung introduceert ATIV Windows (Phone) 8 series

Samsung ATIV Smart PC

Als we gaan kijken naar de producten dan vallen meteen de meest onbekende op. De ATIV Smart PC’s, een Smart PC is volgens Samsung een hybride tussen een laptop en een tablet. De Smart PC’s hebben de kracht van een laptop maar de mobiliteit van een tablet, aldus Samsung.

De ATIV Smart PC’s worden geleverd met een toetsenbord-dock zodat je ze als tablet maar ook als laptop kan gebruiken. Verder zijn de schermen van deze tablets voorzien van hoogwaardige multi-touch schermen waarmee je met alle tien je vingers tegelijk kan werken. Ook kan je met een S-Pen ook bij dit product nauwkeurig afbeeldingen en aantekeningen maken.

Samsung introduceert ATIV Windows (Phone) 8 series

ATIV Smart PC

De goedkoopste van de twee Smart PC’s, de ATIV Smart PC beschikt over een 11,6 inch PLS scherm met een resolutie van 1366×768 pixels. De Smart PC wordt aangedreven door een Intel Atom processor, 2 GB aan RAM-geheugen en een Intel HD Graphics chip voor de grafische prestaties. De Smart PC beschikt over 128 GB aan opslagcapaciteit en gaat ongeveer 13,5 uur mee op een volle batterij.

Samsung introduceert ATIV Windows (Phone) 8 series

ATIV Smart PC Pro

De duurdere variant de ATIV Smart PC Pro is een stuk uitgebreider dan zijn kleinere broertje. Om te beginnen is deze Smart Pc voorzien van een duurder SuperBright Full HD scherm met een schermresolutie van 1920×1080 pixels. Ook heeft de krachtbron een upgrade gekregen en beschikt de Pro variant over een Intel Core i5 processor, 4 GB aan RAM-geheugen en 256 GB aan opslagcapaciteit. Dit gaat overigens wel deels ten kosten van de batterijduur, deze is namelijk verkort tot ongeveer 8 uur.

Als we de behuizingen van de ATIV Smart PC’s goed bekijken zien we verschillende poorten. Zoals een USB 2.0 (ATIV Smart PC) of 3.0 poort (ATIV Smart PC Pro), een mHDMI poort en een miniSD-slot. Ook zijn er op het toetsenbord nog twee USB 2.0 poorten te vinden.

De Samsung ATIV Smart PC’s zijn vanaf eind oktober verkrijgbaar in Nederland, waarschijnlijk vrij snel na 26 oktober als Windows 8 officieel verschijnt en hebben een adviesverkoop prijs van 849 euro voor de normale versie en 1299 euro voor de Pro variant.

Samsung introduceert ATIV Windows (Phone) 8 series

Samsung ATIV Tab

Uiteraard kan een standaard Samsung Windows 8 tablet niet ontbreken in de nieuwe productlijn. De Smart Tv’s zijn met hun hoge specificaties toch wat aan de dure kant voor de gemiddelde consument die op zoek is naar een tablet, daarom waarschijnlijk ook deze 10.1 inch ATIV Tab.

Deze 10.1 inch ATIV Tab maakt gebruik van een zogenaamde ARM-processor waar ook alle Galaxy-producten gebruik van maken en waar de speciale Windows 8 RT versie op zal draaien. Deze is wat beperkter dan een normale Windows 8-versie maar wel ruim voldoende voor een tablet.

De 10.1 ATIV Tab wordt aangedreven door een dual-core processor met een kloksnelheid van 1,5 GHz en 2 GB aan RAM-geheugen. De Tab beschikt over een opslagcapaciteit van 32 of 64 GB. De resolutie van het scherm is hoger dan bij de Galaxy Tab’s, namelijk 1366×768 pixels. Als we verder kijken naar de tablet vinden we nog een 5 Megapixel camera aan de achterzijde en een 1,9 Megapixel camera aan de voorzijde.

Verder komt de ATIV Tab veelal overeen met de bekende Galaxy Tab’s van het bedrijf. De Ativ Tab is dun, 8,9 mm, en weegt slechts 570 gram. De 8,200 mAh batterij zorgt er waarschijnlijk voor dat je wel even vooruit kan met deze Windows Tab. Hoelang is echter onduidelijk, Samsung heeft hier nog geen cijfers van. De Samsung ATIV Tab zal in het het vierde kwartaal van 2012 beschikbaar komen in Nederland en zal wel iets duurder zijn dan vergelijkbare Galaxy Tab’s. De adviesprijs is namelijk 699 euro.

Samsung introduceert ATIV Windows (Phone) 8 series

Samsung ATIV S

Tot slot blijft er uiteraard nog één product over, misschien wel het product waar veel mensen al langer naar uitkijken. Een nieuw Windows Phone toestel van Samsung en dit keer met Windows Phone 8. De ATIV S is het nieuwe vlaggenschip van Samsung onder de Windows Phones en het bedrijf heeft eigenlijk niet enorm veel bekendgemaakt over dit toestel. Alleen de specificaties zijn duidelijk, eventuele verassingen die Microsoft in petto heeft met Windows Phone 8 weten we dus nog niet. Waarschijnlijk mocht Samsung hier niet al te diep op in gaan omdat Microsoft dat zelf wil doen volgende week.

De Samsung ATIV S is in elk geval voorzien van Windows Phone 8 en zal worden aangedreven door een dual-core 1,5 GHz processor en 1 GB RAM-geheugen. De smartphone beschikt over 16 of 32 GB aan opslagcapaciteit, welke ook nog is uit te breiden via micro-SD. Het scherm van de ATIV S is een 4,8 inch Super AMOLED HD scherm met een HD schermresolutie.

De nieuwe ATIV S beschikt niet over 4G LTE maar wel over een hele snelle 3G variant die maximaal 42 Mbit per seconde zou moeten kunnen halen, meer dan voldoende voor de Nederlandse telecom netwerken.

Samsung introduceert ATIV Windows (Phone) 8 series

Verder zitten alle standaard zaken op de ATIV S die je mag verwachten op een nieuwe smartphone zoals; Bluetooth 3.0, WiFi, 3,5mm audiojack, USB 2.0, diverse meters en ook een NFC-chip. Het toestel is verder 8,7 mm dun en weegt slechts 135 gram.

De overige details worden later door Samsung bekendgemaakt, waarschijnlijk als Microsoft zijn presentatie heeft gehouden. Het toestel verschijnt in het vierde kwartaal van dit jaar en krijgt een adviesprijs van 549 euro.

In onderstaande gallery zijn nog meer foto’s van de nieuwe ATIV-producten van Samsung te vinden.