2min

Inleiding

Microsoft heeft met de komst van Windows 8 voor het eerst een besturingssysteem in het assortiment dat op grote schaal beschikbaar is en goed gebruik maakt van aanraakgevoelige schermen. Met de opkomst van tablets die sinds enkele jaren aan de gang is, mocht het ook geen wonder heten dat ook Microsoft meedoet aan deze nieuwe trend. Het Amerikaanse merk introduceerde zelf al tablets, maar ook Microsoft’s partners doen mee. Samsung is er één van, met de ATIV Smart PC XE500T1C. Dit is een tablet welke geleverd wordt met Windows 8 en een toetsenbord dat los te koppelen is.

Eerder recenseerde Techzine al de Acer Iconia Tab W510, een directe, goedkope concurrent van de Samsung ATIV Smart PC. De tablet van Acer kreeg ondanks een aantal bugs en andere tekortkomingen toch een bronzen medaille, omdat het Acer lukte om een goedkope doch bruikbare tablet op de markt te zetten. Samsung’s ATIV Smart PC is een stukje duurder dan Acer’s product en dat is een goede reden om ook meer van Samsung’s tablet te mogen verwachten. Die verwachting wordt echter maar deels ingelost door het Zuid-Koreaanse bedrijf, maar daarover later meer.

Samsung heeft voor Windows-producten een nieuwe lijn opgezet met de naam ATIV. Producten die onder deze lijn vallen, draaien Windows Phone 8, Windows RT of Windows 8. In het geval van de ATIV Smart PC is dit laatste het geval. Samsung’s eerdere Windows-producten vielen overigens onder de Omnia-lijn. De Galaxy-lijn van Android-producten zal iedereen wel bekend zijn.De Samsung ATIV Smart PC wordt geleverd in combinatie met een dockingstation. Samsung’s adviesprijs voor de ATIV Smart PC bedraagt 849 euro. Dat is aanzienlijk meer dan Acer’s adviesprijs van 499 euro voor de Iconia Tab W510. In Techzine’s prijsvergelijker vind je de ATIV Smart PC momenteel al wel wat goedkoper terug, namelijk voor 785 euro. Het prijsverschil met de Iconia Tab W510 blijft desondanks aanzienlijk.