2min

Parallels komt met een nieuwe versie van Parallels voor op de Mac. Het gaat inmiddels om de achtste versie van de software. Deze moet alle bestaande frustraties die Mac-gebruikers hebben over bestaande virtuele machines wegnemen.

Mac-gebruikers die wel eens een virtuele machine aangemaakt hebben zullen waarschijnlijk wel bekend zijn met Parallels Desktop of VMware Fusion. Beide pakketten bieden ongeveer de zelfde services aan bij Mac-gebruikers. Parallels heeft met de achtste versie echter een grote stap voorwaarts gedaan met een betere integratie tussen OS X en Windows. Het team van Parallels 8 heeft er alles aan gedaan om het gebruik van Windows-programma’s, maar ook de desktop van Windows 8 tot een naadloze en aangename ervaring te maken.

Parallels 8 geeft een volledige "Retina Windows 7"-ervaring op je MacBook Pro. Als Retina MacBook-gebruiker weet je dat als je Windows draait in Bootcamp, er weinig overblijft van je Retina-beeld. Dit hield in dat het Parallels-team zelf iets moest verzinnen om een goed werkend Windows-bureaublad te maken. De Windows-programma’s en de meeste gebruikersinterface-elementen zien er nu beter uit bij Retina-resolutie.

Naast de Retina-resolutie heeft Parallels 8 ook nog andere verbeteringen aangebracht. Zo krijgen de geïnstalleerde Windows-programma’s een duidelijke markering met rode strepen over de iconen in Launchpad. De programma’s kunnen worden afgespeeld in de virtuele Windows-machine of in een split-screenmode waarbij OS X en Windows tegelijkertijd op het scherm worden weergegeven. Alle programma’s kunnen in volledig scherm afgespeeld worden en worden ook ondersteund door Apple’s Mission Control.

Verder biedt Parallels Desktop nog andere leuke en handige integraties, zo kun je in Safari nu kiezen om op de knop "open in IE" te drukken, zonder eerst naar je virtuele machine te gaan. Dit is handig wanneer je aan het programmeren bent en wilt zien of IE je creatieve oplossingen wel ondersteunt. Ook heeft het Parallels-team de grootste ergernis opgelost die gebruikers van virtuele machines bezig hield, zo kun je namelijk bestanden tussen OS X en je virtuele machine over en weer slepen. Parallels heeft er hiernaast ook nog aan gedacht om wijzigingen die je aan je toetsenbord doet in je OS X gelijk te synchroniseren met je virtuele machine.

Parallels Desktop 8 voor de Mac is beschikbaar als update voor de huidige Parallels Desktop-gebruikers voor 50 dollar. Nieuwe gebruikers moeten wachten tot 4 september, wanneer het pakket beschikbaar wordt gesteld in de App Store. Parellels Desktop 8 gaat 80 dollar kosten, daarnaast is er een studenteneditie beschikbaar voor 40 dollar.

Leuk detail is dat Parallels ook een handreiking doet naar gebruikers van concurrent VMware Fusion, deze kunnen namelijk "upgraden" naar Parallels Desktop 8 voor 50 dollar.