Wanneer een nieuwe pc met Windows 8 Pro gekocht wordt, mag kosteloos een downgrade worden naar Windows 7 of Windows Vista worden uitgevoerd. Dit wordt vermeld in de gebruikerslicentie van Windows 8 Pro.

Computerworld meldt dat gebruikers van de Pro-versie van Windows 8 kosteloos mogen downgraden naar Windows 7 Professional of Windows Vista Business. Overigens hebben alleen de OEM-versies (vooraf geïnstalleerd door de pc-fabrikant) het downgrade recht, Windows 8 gekocht in winkels heeft dit recht niet.

Verder mag volgens de licentievoorwaarden niet van Windows 8 Pro teruggeschakeld worden naar Windows XP. Klanten die gebruikmaken van een volumelicentie, hebben overigens wel het recht om naar alle eerdere versies te downgraden, hier valt ook Windows XP onder.

Ook wordt vermeld dat wanneer je wilt downgraden, je zelf zal moeten zorgen voor de eerdere versie van Windows, de leverancier en Microsoft zijn volgens de licentievoorwaarden niet verplicht om deze software te verstrekken.

Windows 8 Pro heeft een BIOS welke standaard in UEFI-modus wordt opgestart, wil je downgraden naar een eerdere Windows, vergeet dan niet de BIOS-instellingen te veranderen van UEFI naar Legacy-modus.

Als je gekozen hebt om je systeem te downgraden behoud je het recht om op een later moment terug te schakelen naar Windows 8.